Energimærket for støvsugere forklaret

Opdateret 24. januar 2023 af

Hvad er et energimærke?

Energimærker blev engang brugt til at vise, hvor energieffektive støvsugere er, og hvor effektive de er på forskellige overflader. Mærket viser resultaterne fra de test, hvor nye støvsugere bliver afprøvet, og hvor en mere energieffektiv støvsuger har en højere klassificering, hvad angår energimærket.

I EU har mange større apparater et energimærke, så man nemt kan sammenligne de forskellige modeller.

Hvorfor bruges energimærket ikke længere?

Energimærket på støvsugerne blev afskaffet af EU, da Dyson (en producent af poseløse støvsugere) vandt en retssag anlagt mod EU-Kommissionen på grund af mangelfulde forskrifter vedrørende energieffektivitet.

Støvsugere blev førhen altid testet under de mest ideelle forhold, såsom at filtrene var nye og rene, og støvposen var altid helt tom. Det er dog ikke en korrekt fremstilling af det faktiske forbrug, så energimærket er annulleret.

Konsekvenserne ved afskaffelsen af energimærkerne:

  • Afskaffelsen gør det vanskeligt for producenterne, fordi det betyder, at støvsugere, der blev fremstillet før afskaffelsen, ikke længere må have et mærke.
  • Forbrugerne kan ikke længere stole på de farverige energivejledninger, når de skal ud og købe en støvsuger, der passer til deres behov.
de-DE nl-NL da-DK

Copyright © 2024 Reoverview.dk