Ecovacs Deebot X1 OMNI er en avanceret robotstøvsuger med en alt-i-en basestation. Den giver god rengøring med moppen og kan detektere tæpper effektivt. Der er dog flere ulemper at overveje. Basestationen er stor og tung, hvilket kan være ubelejligt for dem med begrænset plads. Produktet er også dyrt, og der kræves regelmæssige indkøb af nye poser. Funktionen til at undgå objekter kunne være bedre, og testresultaterne for rengøring af tæpper var kun "ok".
Ecovacs Deebot X1 OMNI er en avanceret robotstøvsuger med en tilhørende avanceret alt-i-én basestation. Basestationen er et skridt i retning af at gøre rengøringen i hjemmet endnu mere automatiseret. Denne robot er en af de mest avancerede på markedet, bygget med 3D kortlægningsteknologi, indbygget stemmeassistent, RGB-kamera og meget mere.
Deebot X1-serien fra Ecovacs består af tre forskellige robotstøvsugere:
Ecovacs Deebot X1 OMNI
Ecovacs Deebot X1 Turbo
Ecovacs Deebot X1 Plus
De tre robotter adskiller sig med hensyn til den medfølgende basestation og den anvendte moppeteknologi. De adskiller sig på følgende måde:
Ecovacs Deebot X1 OMNI er den mest avancerede robotstøvsuger i X1-serien. Den kommer med en basestation, hvor den både kan vaske mopperne, tørre mopperne med varmluft, fylde vandtanken op og tømme robottens støvbeholder. Robotten er udstyret med Turbo 2.0 moppe-systemet, som består af 2 roterende mopper.
Ecovacs Deebot X1 Turbo er udstyret med det samme Turbo 2.0 moppesystem som X1 OMNI, men dens basestation er kun i stand til at vaske mopperne, genopfylde vandtanken og tørre mopperne med kold luft. Derved er denne robotstøvsuger ikke i stand til at tømme støvbeholderen, som X1 OMNI og X1 Plus er.
Ecovacs Deebot X1 Plus er bygget med en vibrerende moppe, og basestationen er kun i stand til at tømme robotstøvsugerens støvbeholder (dette er den billigste af de tre robotter i X1-serien).
De tre robotstøvsugere er identisk når det kommer til:
De bruger alle DToF-Laser-Sensor 2. Generation som navigationsteknologi.
De har alle en maksimal sugestyrke på 5000 Pa.
De bruger AGB HD-kamera med AI-genkendelse til objektgenkendelse.
De er udstyret med et 5200 mAh lithiumbatteri.
Selve robotten i X1 OMNI og X1 Turbo er ens i forhold til specifikationer, hvorimod X1 Plus adskiller sig i størrelse, vandtankkapacitet og moppeteknologi.
Beslutningen om, hvilken af de tre robotstøvsugere, du skal vælge, afhænger primært af, hvilke funktioner du ønsker til basestationen.
Hvem er Ecovacs Deebot X1 OMNI egnet til?
Ecovacs Deebot X1 OMNI er velegnet til mellemstore- og store husstande, hvor der er god plads til at placere den store basestation. På grund af dens fantastiske navigationsevner og kraftige batteri er den i stand til at rengøre de fleste husstande på én opladning.
Hvis du vil have en robotstøvsuger med moppeegenskaber, der er blandt de bedste blandt robotstøvsugere, kan Ecovacs Deebot X1 OMNI være det rigtige valg for dig. Den er bygget med to roterende moppepuder, som er i stand til at rengøre gulvet meget effektivt.
Hvis du leder efter en robotstøvsuger med en alt-i-en basestation, er Ecovacs Deebot X1 OMNI måske den rigtige løsning for dig. Basestationen gør det muligt for robotstøvsugeren at tømme sin støvbeholder, genopfylde sin vandtank, rengøre moppepuderne og tørre moppepuderne med varm luft, hvilket forhindrer bakterier og lugt. Alternative versioner med alt-i-en basestationer er Roborock S8 Pro Ultra og Roborock S7 MaxV Ultra.
Hvem bør ikke vælge Ecovacs Deebot X1 OMNI?
Hvis du ikke har masser af plads til en stor basestation, er dette ikke det rigtige valg for dig. Basestationen er den største blandt robotstøvsugere (måler 57,8 x 44,8 x 43,0 cm). I stedet bør du måske vælge en robotstøvsuger uden en stor basestation, såsom Roborock S8, Roborock S7 eller Ecovacs Deebot T10.
Hvis du har et stramt budget, er denne robotstøvsuger bestemt ikke det rigtige valg for dig. Du vil måske i stedet have en budget robotstøvsuger, med færre muligheder, men som stadig leverer en god rengøringsydelse. Tag i stedet et kig på Roborock E5 eller Xiaomi Mi Mop Pro 2+.
Navigation
Navigation er en af de vigtigste faktorer at overveje, når du køber en robotstøvsuger. Ecovacs Deebot X1 OMNI er bygget med et LiDAR lasernavigationstårn på toppen og to frontkameraer. De to frontkameraer gør det muligt for robotten at 3D-kortlægge husstanden, genkende og undgå objekter (Ecovacs kalder det TrueDetect 3D 2.0) og giver dig mulighed for at lave live fjernvisning fra robotten.
Robotstøvsugerens navigationssystem gør, at den nemt kan navigere rundt i store husstande med mange rum.
Robottens navigationsevne er fornuftig, men 2D-kortet, den oprettede i min test, var ikke særlig nøjagtigt, og ligeledes var 3D-kortet ikke præcist (og ikke præcist nok til at være nyttigt for mig). I min husstand var flere møbler placeret i den forkerte vinkel eller i en helt forkert længde. 2D-kortet var dog nyttigt.
Test af evne til at undgå objekter
For alle robotstøvsugerne tester vi evnen til at undgå genstande. Vi placerer følgende 5 genstande i et rum:
En falsk hundelort
Et sammenrullet kabel
En vandskål fyldt med vand
Et stykke tøj
En dåse
Vi kategoriserer, hvordan robotten håndterer hvert af objekterne, i tre kategorier:
Objektet blev ikke undgået (0 point)
Objektet blev delvist undgået (10 point)
Objektet blev fuldstændig undgået (20 point)
Resultatet af testen for Ecovacs Deebot X1 OMNI var som følger:
Falsk afføring: Ikke undgået (0 point)
Sammenrullet kabel: Undgået (20 point)
Vandskål: Undgået (20 point)
Tøj: Ikke undgået (0 point)
Dåse: Ikke undgået (0 point)
Den endelige score i objektundgåelsestesten er 40 point, hvilket er under lignende prissatte robotter, såsom Roborock S6 MaxV og Roborock S7 MaxV.
Der er ingen tvivl om, at denne robotstøvsuger har objektgenkendelse og den registrerer genstandene, men det går galt flere gange, hvor den kører ind i genstande, som den tidligere har undgået. Der er helt sikkert plads til forbedring i objektundgåelse for denne robot.
YIKO stemmeassistent
Robotstøvsugeren er bygget med sin egen stemmeassistent kaldet "YIKO". Du kan aktivere stemmeassistenten ved at sige "Ok Yiko". Det kan være praktisk, hvis du har hænderne fulde, men du skal være opmærksom på, at den kun understøtter nogle få sprog, og nogle gange skal du gentage dig selv, før det virker (men det fungerer fint det meste af tiden).
Jeg testede stemmeassistenten på engelsk, og den fungerede anstændigt, men det er ikke en funktion, jeg personligt synes er så nyttig, men nogle mennesker vil måske kunne lide den.
Ecovacs-appen guidede mig til at tale med robotten på mit modersmål (dansk), men den understøtter ikke dansk. Det ser for mig ud som om, at Ecovacs-appen er blevet oversat til mit lokale sprog, uden at dens stemmeassistent understøtter det, så det er ret forvirrende.
App
Det er nødvendigt at installere Ecovacs-appen for at betjene denne robot ordenligt. Installationsproceduren er ret nem og ligetil.
Jeg testede appen og prøvede dens funktioner. Generelt er den ikke så intuitiv som Roborock-appen, og i nogle tilfælde er den forvirrende. Generelt fungerer den dog godt.
Appen er bygget med alle de standardfunktioner, der findes i robotstøvsugere i denne prisklasse, såsom:
No go-zoner
Rengøring af udvalgte rum
Flere etagekort
Appen giver mange muligheder for tilpasning af, hvordan du ønsker, at husstanden skal gøres rent.
Appen er også bygget med mere unikke funktioner, som kun ses i få andre robotstøvsugere, såsom:
3D-kortlægning
Live fjernvisning
3D-kortlægningen virkede ikke i min husstand. Kortet var for upræcist til rent faktisk at være brugbart. 2D-kortet er meget mere nyttigt for mig, men dette kort var ikke så præcist som det, der blev oprettet i Roborocks app. Jeg savner også, at tæpper er angivet på kortet.
Indstillinger i appen
Appen giver dig en masse muligheder for at styre forskellige indstillinger, såsom:
Indstillinger for stemmeassistent
Rengøringsindstillinger
Indstillinger for fjernvisning af video
Indstillinger for mopperne
Indstillinger for rengøringsstationen
Du kan følge robotstøvsugeren i realtid i appen, dog savner jeg muligheden for at se, hvilke områder den har rengjort (dette er kun registreret så længe du følger robotten i appen).
Live fjernvisning
Ecovacs Deebot X1 OMNI er udstyret med to kameraer, som giver dig mulighed for at live fjernvisning via appen. Dette er en praktisk funktion i nogle tilfælde, for eksempel, hvis du har kæledyr, og du vil se, hvordan de opfører sig, når robotten kører, og der ikke er nogen hjemme, eller du vil tjekke en genstand på gulvet ud.
Yderligere er den bygget med 2-vejs kommunikation, så du er i stand til at kommunikere med nogen gennem robotten. Jeg er ikke sikker på, hvordan dette er nyttigt, men måske kan det være nyttigt for nogle.
Batteri
Ecovacs Deebot X1 OMNI er udstyret med et kraftigt 5200 mAh lithium-batteri. Dette er et kraftigt batteri, der er almindeligt i avancerede robotstøvsugere.
Ifølge producenten har den en køretid på 140 minutter i standardtilstand (ved fejning og mopping) og 170 minutter i stillegående-tilstand (ved fejning og mopping).
Robotten var let i stand til at rengøre min husstand. Generelt er avancerede robotstøvsugere i stand til at rengøre de fleste mellemstore- og store husstande uden problemer.
Rengøring
Robotstøvsugeren har en specificeret maksimal sugeevne på 5000 Pa, hvilket er meget højt og blandt de højeste på tværs af robotstøvsugere. Du kan finde robotstøvsugerne med den højest specificerede maksimale sugeevne her.
Fordelen ved en høj sugeevne kommer typisk til udtryk i evnen til at rengøre tæpper, hvor robotstøvsugere med høj sugeevne generelt kan rengøre dybere i tæpperne.
I vores test lykkedes det robotten at rengøre 48 m² på 48 minutter. Det betyder, at den kan rengøre omkring 60 m² i timen. Dette vil dog variere afhængigt af din husstandsindretning.
Test af rengøringsevne
Vi har lavet tre forskellige test af Ecovacs Deebot X1 OMNIs rengøringsevne på både parketgulv og tæppe, i overensstemmelse med vores testmetode 1.1.
Vi bemærkede i vores test, at robotten var hurtigere end andre robotter, vi har testet, men dens rengøringsresultater var også en smule dårligere.
Rengøring af parketgulv
Vi tested robotstøvsugerens evne til at rengøre et parketgulv i to forskellige tests:
Test 1: Vi tester robottens evne til at opsamle 50 gram sand på parketgulvet
Test 2: Vi tester robottens evne til at opsamle 50 gram ris på parketgulv
I testen med 50 g sand lykkedes det robotten at opsamle 47 gram af sandet (94%). Dette er et godt resultat, dog ikke så godt som andre robotter vi har testet, såsom Neato Botvac D7 Connected, Roborock S6 MaxV eller Roborock S7 MaxV, som alle formår at opsamle mellem 98-100% af sandet.
I testen af rengøring af ris formåede robotten også at opsamle 47 gram af risen (94 %). Igen er dette lavere end hvad vi har målt for konkurrerende robotstøvsugere.
Rengøring af tæpper
Når moppepuderne er påsat, vil robotten automatisk undgå tæpper, hvilket er meget nyttigt.
I indstillingerne kan du indstille robotten til automatisk at øge sin sugekraft til maksimum, når den registrerer et tæppe.
Test af rengøring af tæppe
Vi testede robottens evne til at opsamle sand fra et tæppe. Vi spredte 50 gram sand på tæppet og målte vægten af støvbeholderen før og efter testen blev udført. Testen blev udført i den stærkeste sugeeffekt-tilstand (Max+ tilstand) og i overensstemmelse med vores testmetode 1.1.
Robotten var i stand til at opsamle 24 gram sand (48%), hvilket er et anstændigt resultat. Til sammenligning opsamlede Roborock S7 MaxV 30 g (60 % i denne test).
Mopping
Robotten adskiller sig fra mange andre robotstøvsugere ved at være udstyret med to roterende moppepuder, i stedet for en moppeklud. De to moppepuder er meget nemme at på- og afmontere.
Når moppepuderne er påsat, undgår robotten tæpper, hvilket er ret praktisk og én af mange løsninger robotstøvsugere med moppefunktion har til at undgå at moppen slæbes over tæppet og dermed misfarve tæppet . En robotstøvsuger som Roborock S7 eller iRobot Roomba Combo j7 løfter moppen, når den registrerer et tæppe, hvilket er en anden løsning andre mærker bruger.
Robotten har en meget lille vandtank med en kapacitet på 0,08 liter. Dette er dog ikke et stort problem, for hvis vandtanken tømmes under rengøring, vil den automatisk vende tilbage til basestationen for at fylde den op og rengøre moppepuderne. En anden speciel ting ved robottens vandtank er, at den ikke er tilgængelig eller aftagelig, basestationen udfører al den nødvendige vedligeholdelse i denne forbindelse.
De roterende mopper spinder med op til 180 omdr./min. I appen kan du vælge mellem de to moppeindstillinger "Standard" og "Dyb" og vælge vandgennemstrømningen i 3 niveauer.
Test af moppingen
Vi udfører en test af moppeevnen på alle robotstøvsugere med moppefunktion, som vi gennemgår.
I testen vi tester robottens evne til at opfange tre forskellige tørre pletter. Pletterne er:
En tør plet af ketchup
En tør plet kaffe
En tør plet af creme fraiche
Ecovacs Deebot X1 OMNI gjorde et rigtig godt stykke arbejde i moppetesten og formåede næsten at fjerne alle de tre pletter. Den efterlod en lille smule creme fraiche og ketchup på gulvet, men ganske lidt.
Støjemission
Støjemissionen er angivet til 68 dB af producenten.
Vi testede robottens støjemission på fire forskellige rengøringstilstande:
Den maksimale målte støjemission i Stille tilstand".
Den maksimale målte støjemission i "Balanceret tilstand".
Den maksimale målte støjemission i "Max+ tilstand".
Den maksimale målte støjemission, når støvbeholderen tømmes automatisk.
Dette var resultaterne vi målte:
Stille tilstand: 62,4 dB
Balanceret tilstand: 66,2 dB
Max+ tilstand: 69,4 dB
Automatisk tømning: 71,8 dB
Denne test viser, at robotstøvsugeren er stille under drift på trods af dens høje sugeevne.
Alt-i-én basestation
Ecovacs Deebot X1 OMNI er bygget med en alt-i-én basestation, der er i stand til:
Tømme støvbeholderen på robotstøvsugeren i en 3,0 liters pose i basestationen.
Fylde robotstøvsugerens vandtank med rent vand.
Rengøre robottens mopper med rent vand, og fyld det beskidte vand i en separat tank.
Tørre robottens moppeklude med varm luft, hvilket forhindrer bakterier og lugt.
Basestationen automatiserer de daglige vedligeholdelsesopgaver ved at have en robotstøvsuger. Vedligeholdelsen af basestationen skal ikke udføres så ofte (hver 30.-60. dag) og består af:
Skift støvposen
Køb nye støvposer
Fyld beholderen med rent vand op igen
Tøm beholderen med det beskidte vand
Automatisk tømning af støvbeholderen
Den automatiske tømningsbeholder har en 3 liters støvpose, hvor støvbeholderen tømmes i. Støvposen skal tømmes hver 30-60 dage (afhængig af hvor meget du bruger robotten og hvor stor din husstand er). Du kan købe nye støvposer på nettet.
Den automatiske tømmestation er en smule støjende (vi målte den til 71,8 dB i vores test), men det tager kun omkring 10 sekunder, så det er ikke et stort problem. I appen kan du indstille så beholderen ikke tømmes på bestemte tidspunkter (fx når du sover)
I appen kan du indstille robotten til automatisk at tømme sin støvbeholder, når den er færdig med en rengøring. Du kan også vælge "Smart auto-tømning", hvor den automatisk udfører autotømningen i overensstemmelse med den valgte rengøringsplan.
Generelt er robotstøvsugere med en automatisk tømningsbeholder det bedste valg for allergikere, fordi det begrænser deres kontakt med støvet.
Beholder med rent vand
Beholderen med rent vand har en kapacitet på 4 liter. Vandet bruges til at genopfylde robotstøvsugerens vandtank og til at rengøre dens to moppepuder.
Du kan nemt tage rentvandsbeholderen af og bære den i et håndtag til et sted, hvor du kan fylde den op.
Beholder til beskidt vand
Vandet, der bruges til at rengøre de to moppepuder, fyldes i beholderen med beskidt vand. Beholderen med beskidt vand har en kapacitet på 4 liter.
Ligesom du jævnligt skal fylde beholderen med rent vand op, skal du også jævnligt tømme tanken med det beskidte vand.
Robotten er både en smule højere end andre robotstøvsugere (de fleste robotstøvsugere er omkring 9,0 cm høje), dog kan den stadig komme ind under de fleste møbler, hvilket er det vigtigste i denne forbindelse.
Robotten har en diameter på 36,2 cm, hvilket også er en smule større end de fleste andre robotstøvsugere og vil forhindre den i at komme mellem nogle stoleben.
Basestationen måler:
Højde: 57,8 cm
Bredde: 44,8 cm
Dybde: 43,0 cm
Basestationen er meget tung og ikke noget ældre mennesker kan flytte rundt på. Desuden er robotten ikke egnet til flere etager (på trods af at den kan gemme op til 3 kort), fordi basestationen er for tung til at bære rundt på. Basestationen vejer 14,4 kg, uden robotstøvsugeren og uden at vandbeholderne er fyldt op. Selve robotten vejer 4,4 kg.
Basestationen er meget stor og er noget du skal overveje, før du køber denne robot. For at vedligeholde basestationen korrekt, skal du placere den et sted, hvor du har let adgang til de tre beholdere, fordi de skal vedligeholdes regelmæssigt. Du bør derfor heller ikke placere basestationen under noget.
Form og design
Robotten er designet af den kendte danske designer Jacob Jensen og for mange vil designet falde i deres smag.
Ecovacs Deebot X1 OMNI har en rund form, som er den mest almindelige form blandt robotstøvsugere. Denne form har den fordel, at den gør det muligt for robotten at manøvrere godt rundt på trange pladser.
Hovedbørsten er lavet af gummi og har en bredde på 16,8 cm. Derudover er robotten udstyret med to sidebørster. Den er bygget med et låg på toppen, som du kan fjerne for at få adgang til diverse knapper.
Den bakker ind i sin basestation, hvilket er lidt utraditionelt, og man kan ikke fjerne moppepuderne, når den er i rensestationen, hvilket er lidt irriterende.
Vedligeholdelse
I appen kan du finde den planlagte vedligeholdelse af robotstøvsugeren. Vedligeholdelsen består af:
Sidebørster (skal skiftes hver 150. time).
Hovedbørste (skal skiftes hver 300. time).
Filter (skal skiftes hver 120. time).
Moppepuder (skal skiftes hver 150. time).
Støvpose (anbefales at skiftes hver 30. dag).
Forskellige komponenter, såsom sensorer, LiDAR-tårn, hjul, kamera osv. (skal rengøres hver 30. time).
Konklusion
Der er ingen tvivl om, at dette er en avanceret robotstøvsuger, som mange husstande vil nyde godt af. Vi kunne virkelig godt lide dens evne til at undgå tæpper, dens rengøringsevner med moppen, designet og dens alt-i-én basestation. Men på mange måder vil jeg hellere vælge de konkurrerende modeller Roborock S7 MaxV Ultra eller Roborock S8 Pro Ultra. De klarer sig bedre ved rengøring af parketgulve og tæpper, de er mere intuitive, og de har en bedre app.