Hvad koster en robotstøvsuger i strøm?

Opdateret:
18. juni 2024

Hvor meget koster en robotstøvsuger i strøm pr. rengøring og hvordan finder du strømforbruget for din robotstøvsuger? Det kan du læse mere om i denne artikel.

1

Hvad koster en robotstøvsuger i strøm?

Strømforbruget hos en robotstøvsuger afhænger af mange faktorer, herunder dens opladningstid, dens batterikapacitet, hvor meget du bruger den og meget mere.

En robotstøvsuger bruger strøm når den oplader. En typisk robotstøvsuger vil have en opladningstid på 3 timer og en effekt på 30 watt. Dermed vil den bruge 0,09 kWh pr. opladning. Baseret på en elpris på 3,5 kr. pr. kWh, vil den hermed bruge for 0,32 kr. strøm pr. opladning.

Når batteriet oplades, vil effekten variere og i den sidste del af opladningen vil den have en lavere effekt. Af den grund vil robotstøvsugere med en lang opladningstid ikke nødvendigvis bruge mere strøm end modeller med en kort opladningstid.

Når robotstøvsugeren er i standby-tilstand, bruger den næsten ingen strøm. Under vores test med en elmåler var energiforbruget så minimalt, at det lå under elmålerens målegrænse.

2

Hvordan du måler strømforbruget

Måling af strømforbruget for en robotstøvsuger
Måling af strømforbruget for en robotstøvsuger

Dette er den nemmeste måde at måle strømforbruget for din robotstøvsuger på:

 • Trin 1: Anskaf en elmåler:
  En elmåler kan måle og vise, hvor meget strøm et elektrisk apparat, såsom en robotstøvsuger, bruger. Den er brugervenlig og tilgængelig i de fleste elektronik- eller byggemarkeder.
 • Trin 2: Tilslut elmåleren:
  Indsæt elmåleren i den stikkontakt, hvor din robotstøvsuger er tilsluttet og tilslut robotstøvsugerens opladestation til elmåleren.
 • Trin 3: Start rengøringen:
  Start rengøringen for din robotstøvsuger. Når den har færdiggjort en cyklus, vil den vende tilbage til opladestationen og starte med at genoplade batteriet.
 • Trin 4: Indsamling af data:
  Under opladningen af batteriet vil du kunne se, hvor stor en effekt robotstøvsugeren trækker. Effekten vil blive mindre når batteriet er ved at være fuldt opladet. Når batteriet er fuldt opladet, har du den samlet antal kWh, der er anvendt for rengøre én cyklus.
 • Trin 5: Udregn omkostningerne:
  Brug det registrerede kWh tal og gang det med din lokale pris pr. kWh. Dette giver dig en god indikation af, hvad det koster at bruge din robotstøvsuger pr. rengøringscyklus.
3

Beregn din robotstøvsugers strømomkostninger

Som et alternativ til direkte måling af din robotstøvsugers strømforbrug, kan du foretage en omtrentlig beregning. For at gøre dette, skal du bruge oplysninger om batteriets kapacitet, som er målt i ampere-timer (Ah) eller milliampere-timer (mAh), samt batteriets spænding, der måles i volt (V).

I eksemplet for beregningen tager vi udgangspunkt i en almindelig kraftfuld robotstøvsuger, såsom Roborock S8, der har en batterikapacitet på 5,2 Ah og en spænding på 14,4 V.

Først finder vi ud af, hvor meget energi batteriet kan opbevare ved formlen:

Energi (Wh) = Batterikapacitet (Ah) * Batterispænding (V)

Med vores eksempel bliver det:

Energi (Wh) = 5,2 Ah * 14,4 V = 74,88 Wh

De 74,88 Wh omregner vi til kWh, da det er denne enhed elprisen typisk opgives i:

74,88 Wh / 1000 = 0,07488 kWh

Da vi nu ved, hvor meget energi der skal bruges for at oplade batteriet, kan vi komme frem til strømomkostningerne pr. opladning ved formlen:

Strømomkostning = kWh * Pris pr. kWh

Hvis vi tager udgangspunkt i en elpris på 3,5 kr. pr. kWh bliver det:

Strømomkostning = 0,07488 kWh * 3,5 kr. pr. kWh = 0,2621 kr.

Omkostningen ved at lade din robotstøvsuger op er altså cirka 0,26 kr., forudsat at opladerens effektivitet er 100%.

nl-NL da-DK sv-SE

Copyright © 2024 Reoverview.dk