Guide til vedligeholdelse af robotstøvsuger

Opdateret:
18. april 2024
Guide til vedligeholdelse af robotstøvsuger

Hvor meget vedligeholdelse er der i en robotstøvsuger, hvordan vedligeholder du de enkelte dele, hvilke dele skal løbende udskiftes og hvor ofte skal de udskiftes? Det er noget af det vi gennemgår i denne artikel.

Om vedligeholdelse af robotstøvsugere

Eksempel på påmindelse om vedligeholdelse i appen (Billede: Reoverview)
Påmindelse om vedligeholdelse i appen (Billede: Reoverview)

Som med alle andre produkter til husholdningen kræver robotstøvsugere regelmæssig vedligeholdelse. Der er stor forskel på, hvordan robotstøvsugere er bygget, hvor godt deres dele holder, hvilke procedurer producenten anbefaler for vedligeholdelse mv. Derfor er det en god ide at tjekke din specifikke robotstøvsugers manual for korrekt vedligeholdelse.

Mange robotstøvsugere registrerer, hvor ofte robotstøvsugeren kører og giver dig påmindelse om, når det er tid til at vedligeholde eller udskifte forskellige dele.

Hvad skal vedligeholdes?

Herunder gennemgår vi de dele på din robotstøvsuger som skal vedligeholdes.

Oversigt

Herunder har vi udarbejdet en oversigt over de dele der skal vedligeholdes og, hvor ofte det skal gøres.
Bemærk, at hyppigheden af vedligeholdelse er meget forskelligt fra hjem til hjem og afhænger af mange faktorer, såsom hvor ofte robotstøvsugeren kører, hvilket mærke du bruger, hvor stort dit hjem er, om du har husdyr, hvilke typer gulve du har og meget mere. Derfor skal oversigten blot bruges som en grov tommelfingerregel.

Del Fremgangsmåde Hvor hyppigt (ca.)
Støvbeholder Tøm og rengør støvbeholderen Efter 1-2 rengøringssessioner
Sidebørster Fjern hår og skidt 1 gang om måneden
Hovedbørste Fjern hår og skidt Hver 14. dag
Sensorer Fjern støv og skidt 1 gang om måneden
Hjul Fjern hår og skidt 1 gang om måneden
Filter Vaskes under vand eller bankes blidt på, afhængig af typen af filter. Hver 2-4. uge
Moppeklud* Skyl grundigt igennem og lad den lufttørre Rengøres efter behov
Vandtank* Genopfyldes med vand Efter 1-2 rengøringssessioner
Software Opdatering af software Når muligt

*Gælder kun, hvis robotstøvsugeren har moppefunktion.

1

Tømning af støvbeholderen

Støvbeholderen skal tømmes regelmæssigt, medmindre robotstøvsugeren har en medfølgende tømmestation. Undgå at støvbeholderen bliver tilstoppet, da det belaster robotstøvsugeren unødigt.

2

Rengøring af børsterne

Børsterne på din robotstøvsuger er ansvarlige for at indsamle snavs fra dine gulve. Med tiden kan de blive sammenfiltret med hår, hvilket fører til reduceret rengøringsevne. Tjek børsterne regelmæssigt og fjern eventuelle hår eller snavs, der er viklet omkring dem. Nogle modeller har aftagelige børstemoduler for lettere rengøring.

3

Rengøring af filteret

Der er stor forskel på, hvilket filter robotstøvsugere har indbygget. Nogle filtre holder gennem hele robottens levetid, mens andre kræver udskiftning løbende. Det er vigtigt regelmæssigt at rengøre filteret, da det sikrer at robotstøvsugeren kan suge optimalt. Afhængigt af din model skal du rengøre filteret enten ved at banke forsigtigt på det for at fjerne snavs eller ved at skylle det med vand. Se din brugervejledning for specifikke instruktioner.

4

Rengøring af sensorerne

Robotstøvsugere er afhængige af sensorer til at navigere rundt i dit hjem og undgå forhindringer. Snavsede sensorer kan forårsage navigationsfejl og reducere rengøringseffektiviteten. Brug en blød, tør klud til forsigtigt at rengøre sensorerne, og sørg for, at der ikke samler sig støv eller snavs, der kan forstyrre deres funktion.

5

Vedligeholdelse af hjulene

Kontroller hjulene regelmæssigt for tegn på snavs eller hår viklet omkring dem. Fjern hårene og rengør hjulene med en blød børste eller klud for at sikre, at de kan bevæge sig frit uden forhindringer.

6

Vedligeholdelse af moppen

Nogle robotstøvsugere er udstyret med en moppefunktion, som giver dem mulighed for at støvsuge og moppe gulvet samtidigt. Hvis din robotstøvsuger har et moppetilbehør, er det vigtigt at vedligeholde det. Regelmæssigt skal du fjerne moppen fra robotstøvsugeren og rengøre den grundigt. Skyl moppen med vand for at fjerne snavs og snavs. Lad herefter moppen lufttørre, før du sætter den på støvsugeren igen. Nogle robotstøvsugere er udstyret med rengøringsstationer, der sørger for at rengøre og tørre moppen automatisk efter hver rengøringssession.

7

Genopfyldning af vandtanken

Hvis robotstøvsugeren har moppefunktion skal vandtanken regelmæssigt genopfyldes. Der er stor forskel på, hvor stor en vandtank de forskellige robotstøvsugere er udstyret med og det vil påvirke, hvor ofte den skal genopfyldes.

8

Opdatering af software

De fleste robotstøvsugere har en medfølgende app, der giver dig mulighed for at fjernstyre og overvåge dem. Producenter udgiver ofte softwareopdateringer for at forbedre ydeevnen og tilføje nye funktioner. Sørg for at holde din robotstøvsuger software opdateret ved at installere alle tilgængelige opdateringer via appen.

Hvilke dele skal udskiftes?

For at din robotstøvsuger kan fungere optimalt skal en række af delene regelmæssigt udskiftes. Dette er de dele som skal udskiftes og deres forventede levetid (bemærk at den forventede levetid kan variere fra producent til producent):

Del Levetid (ca.) Note
Filter 150 timer
Hovedbørste 300 timer
Sidebørste 150 timer
Moppeklud 3-6 måneder Levetiden er meget forskellig fra husholdning til husholdning. Udskift efter behov.
Støvpose 1-2 måneder Gælder kun, hvis robotstøvsugeren har en tømmestation.

Robotstøvsugere med rengøringsstation

Rengøringsstation til en robotstøvsuger
Rengøringsstation (Billede: Reoverview)

Producenterne udvikler hele tiden nye metoder, for at gøre robotstøvsugere endnu mere automatiseret.

Nogle robotstøvsugere fås med rengøringsstationer, som fjerner en del af den ugentlige vedligeholdelse. Disse robotstøvsugere har medfølgende station med rengøringsfunktion, som foruden genopladning af robotstøvsugerens batteri også sørger for:

  • Støvbeholderen tømmes i en støvpose.
  • Moppen rengøres efter hver rengøringssession.
  • Moppen tørres efter hver rengøringssession.
  • Vandtanken genopfyldes automatisk efter hver rengøringssession.

Dette fjerner noget af den hyppige vedligeholdelse, så du til gengæld kan nøjes med at vedligeholde en række dele sjældnere. Med en rengøringsstation skal du i stedet:

  • Genopfylde vandtanken med rent vand, ca. hver 1-2 måneder.
  • Tømme vandtanken med beskidt vand, ca. hver 1-2 måneder.
  • Udskifte støvposen, ca. hver 1-2 måneder, samt indkøbe nye støvposer.
  • Rengøre vandfilteret som bruges i rengøringsstationen, hvilket skal gøres ca. 1 gang om måneden.
  • Rengøre børsten i rengøringsstationen, der bruges til at rengøre moppen. Dette skal gøres ca. hver 2. måned.
de-DE en-GB es-ES it-IT nl-NL da-DK sv-SE

Copyright © 2024 Reoverview.dk