Indholdsfortegnelse
Hvad er et portafilter og hvordan fungerer det? Hvilke typer af portafiltre findes der, og hvad skal du kigge efter? Det og meget andet kan du læse mere om i denne artikel.
Et portafilter er en komponent i en espressomaskine. Det er en håndholdt enhed, hvori malet kaffe komprimeres før brygning. Når man laver espresso, spiller portafilteret en afgørende rolle i brygningsprocessen.
Portafilterets diameter er afgørende for, at det passer korrekt til espressomaskinens gruppehoved.
De mest almindelige diametre er:
I følgende diagram kan du se, hvordan diameteren på portafilteret er fordelt blandt espressomaskinerne repræsenteres i vores sammenligning:
Kurven i portafilteret kan fås med forskellige kapaciteter, som er egnet til forskellige typer af espresso.
Kapaciteten varierer typisk således:
Hos de fleste espressomaskiner fås flere forskellige størrelser kurve med til portafilteret, således du kan lave den espresso-størrelse du ønsker.
En filterkurv er en vigtig del af espressomaskiner, der holder den malet kaffe under brygningen.
Filterkurve kan være enten ét vægget eller dobbelt vægget. Herunder gennemgår vi forskellen på de to typer:
Hvis du har en god kværn og er klar til at eksperimentere, kan det være værd at skifte til en ét vægget kurv for at forbedre din teknik og smagsoplevelse.
Tampning er en afgørende proces i espressobrygning, hvor kaffegrumset presses jævnt sammen i filterkurven. Korrekt tampning sikrer en ensartet ekstraktion af kaffen. Over-, under- og ujævn tampning kan dog føre til forskellige problemer under brygningen. Her er en forklaring:
Over-tamping sker, når kaffen presses for hårdt i filterkurven, hvilket resulterer i en meget kompakt kaffepuk. Dette gør det vanskeligt for vandet at passere, hvilket ofte fører til enten underekstraktion eller ingen ekstraktion, hvor espressoen smager bitter, overekstraheret eller brændt. For at undgå over-tamping skal du anvende et moderat og konsekvent tryk på ca. 15-20 kg og fokusere på stabilitet frem for kraft.
Under-tamping opstår, når den malet kaffe presses for løst, hvilket gør det lettere for vandet at strømme igennem uden at udvinde nok smagsstoffer. Dette resulterer i en espresso, der kan smage sur, tynd eller svag på grund af underekstraktion. For at undgå dette er det vigtigt at anvende et tilstrækkeligt tryk og sikre, at kaffegrumset er jævnt fordelt inden tamping.
Ujævn tamping sker, når trykket ikke fordeles ensartet, hvilket skaber en skæv flade på kaffepukken. Dette gør, at vandet finder vej gennem områder med mindre modstand, og resulterer i en ujævn ekstraktion, hvor espressoen kan smage både bitter og sur. For at undgå dette skal du sikre, at kaffegrumset er jævnt fordelt, anvende en flad bevægelse ved tampningen og holde tampen lige under hele processen.