Ovn: Guide til rengøringsprogrammer

Opdateret:
24. april 2024

Mange ovne er udstyret med et rengøringsprogram, der gør rengøringen af ovnen lettere.

Ovne bruger forskellige rengøringsmetoder. Fordelene og ulemperne ved hver af dem vil vi gennemgå i denne artikel.

Oversigt

Pyrolyse Katalyse Damp
Effektivitet Mest effektivt Effektivt Mindst effektivt
Varighed 3-4 timer 2 timer Op til 1 time
Metode
1

Pyrolytisk rengøring

Pyrolyse rengøring
Det typiske symbol for pyrolyserengøring (kan variere fra mærke til mærke)

Pyrolytisk rengøring er den mest populære rengøringsmetode blandt brugere.

Sådan fungerer det: Pyrolytisk rengøring er en rengøringsmetode, der bruger høj temperatur. Når du aktiverer denne funktion, opvarmer ovnen sig til ekstremt høje temperaturer, typisk omkring 500°C. Ved disse temperaturer omdannes eventuelle madrester, fedt eller spild inde i ovnen til aske. Du kan derefter nemt tørre asken væk med en fugtig klud. Programmet tager normalt omkring 3-4 timer.

Fordele: Ingen kemikalier kræves, nem og meget effektiv rengøringsmetode.

Ulemper: Højt energiforbrug, kan producere kraftige lugte og røg (sørg for god ventilation før brug), tager flere timer, ovne med denne funktion plejer at være dyrere.

Du kan finde de bedste ovne med pyrolytisk rengøring her.

Hvor meget koster det at bruge pyrolytisk rengøring? Det varierer fra kilde til kilde, hvor meget energi der bruges ved pyrolyse-rengøring (og det afhænger også af ovnen). Middelværdien for energiforbruget på tværs af forskellige kilder er omkring 5 kWh. Med en elpris på 3,5 kr. betyder det, at det koster 17,5 kr. i strøm at køre et pyrolytisk rengøringsprogram.
Metode
2

Damprengøring (hydrolyse)

Nogle ovne tilbyder et damprengørings-program, hvilket er en skånsom og miljøvenlig metode.

Sådan fungerer det: Ovne med damprengøring bruger damp til at blødgøre og løsne madrester. For at bruge damprengøring funktionen hælder du normalt vand i en angivet beholder inde i ovnen og aktiverer derefter damprengøringsfunktionen. Efter cyklussen er afsluttet, kan du tørre de blødgjorte madrester væk med en klud.

Fordele: En miljøvenlig metode, tager mindre end 1 time, minimal lugt og røg.

Ulemper: Mindre effektiv på genstridigt skidt, kan kræve yderligere manuel aftørring.

Metode
3

Katalytisk rengøring

Katalytisk rengøring er mindre almindelig end pyrolyse- og damprengøring. Denne metode er afhængig af specielle katalytiske paneler installeret inde i ovnrummet.

Sådan fungerer det: Katalytiske ovne har specielle paneler lavet af et porøst, varmebestandigt materiale, der indeholder en katalytisk belægning.

Fordele: Kræver mindre vedligeholdelse, da katalytisk rengøring kontinuerligt arbejder med at nedbryde og absorbere fedt og stænk, mens du tilbereder mad.

Ulemper: Ikke så effektiv som pyrolytisk rengøring til fuldstændigt at fjerne genstridige madrester, katalytiske paneler kan have en begrænset levetid og skal muligvis udskiftes efter et vist antal år, afhængigt af brugen.

Metode
4

Manuel rengøring

Ikke alle ovne er udstyret med en metode til rengøring, og her er manuel rengøring nødvendig. Det er især billige ovne, der er bygget uden et rengøringsprogram.

Hvilken rengøringsmetode er mest almindelig?

Generelt set er pyrolyse den mest populære rengøringsmetode i ovne og også den mest almindelige. Som følgende graf viser, er 50% af alle ovne udstyret med pyrolyse-rengøring.

Den følgende graf viser, hvordan rengøringsmetodene er fordelt blandt ovnene:

Pyrolyse (50%)
Ingen (22%)
Katalyse (18%)
Damprengøring (9%)
Delvis katalyse (1%)
Opdateret 23. juli 2024

Prissammenligning

Hvilken rengøringsmetode er den dyreste? Vi har sammenlignet prisen på ovne med forskellige typer af rengøringsmetoder. Den følgende graf viser den gennemsnitlige pris på ovne med de forskellige rengøringsmetoder:

Opdateret 23. juli 2024

Prisen fra ovn til ovn kan variere meget. I den følgende graf kan du se, hvordan prisen fordeler sig mellem ovne med de forskellige typer af rengøringsmetoder:

Opdateret 23. juli 2024
Relateret artikler
de-DE nl-NL da-DK

Copyright © 2024 Reoverview.dk