Hvad er levetiden for en støvsuger?

Opdateret:
16. april 2024

Hvad er levetiden for en støvsuger og hvilke mærker holder længst? Vi har set på forskellige undersøgelser af støvsugeres levetid, forskellige mærkers levetid og kommer med råd til, hvordan du kan få din støvsuger til at holde længere.

Hvor længe holder en støvsuger? Ifølge store undersøgelser foretaget af støvsugeres levetid er den gennemsnitlige levetid blandt støvsugere på mellem 8 og 10 år. De dårligste mærker holder 5 år, mens de mest holdbare mærker har en levetid på 14 år.

De mærker der klarer sig bedst i undersøgelserne er Vorwerk, Panasonic, Nilfisk og Miele.

Hvad siger undersøgelserne?

Herunder gennemgår vi en række af de store undersøgelser, der er lavet af støvsugeres holdbarhed.

Kilde
1

EU PRoMPT-rapport 2021

I maj 2021 udgav EU en “PRoMPT-rapport” (PRemature Obsolescence Multi-Stakeholder Product Testing Programme), hvor de undersøgte den forventede levetid for forskellige støvsugermærker blandt forbrugerne og sammenlignede med den reelle levetid. Undersøgelsen omfattede 76.266 adspurgte forbrugere fra fem forskellige lande (Belgien, Frankrig, Italien, Portugal og Spanien).

Testen viser at det mærke, der har den længste levetid, er Vorwerk med 13,7 år. Top 5 er som følger:

  • Vorwerk: 13,7 år
  • Panasonic: 12,6 år
  • Nilfisk: 12,1 år
  • Miele: 11,6 år
  • Kirby: 10,5 år

Det mærke med den laveste rapporterede levetid er Selecline med en levetid på 5,3 år. Nyere mærker på markedet er taget ud af denne del af rapporten, da der her ikke kan hentes sammenlignelige data.

Blandt de mange mærker, som var en del af undersøgelsen, er der kun fire som overgik brugernes forventninger ift. levetid. Det var Nilfisk, Tornado, Panasonic og Miele.

Baseret på indrapporteringer fra 16.698 forbrugere, er den forventede levetid på støvsugere jf. dataene på 9,7 år.

Du kan finde rapporten her.

Kilde
2

Stiftung Warentest 2018

I 2018 lavede Stiftung Warentest en undersøgelse af støvsugeres levetid. I undersøgelsen spørger de en række af de største mærker, hvor længe de forventer deres støvsugere holder. De fleste mærker forventer en levetid på 8-10 år, mens Miele skiller sig ud, med at forvente en levetid på 20 år på deres støvsugere.

Ifølge undersøgelsen er den gennemsnitlige levetid på støvsugere på 8 år.

Desuden fortæller undersøgelsen at det er billigere at købe en ny støvsuger end at få den gamle repareret af en fagmand.

Du kan læse hele undersøgelsen her.

Tips til at forlænge levetiden på din støvsuger

  • Regelmæssig rengøring: En af de vigtigste ting, du kan gøre for at forlænge levetiden på din støvsuger, er at rengøre den regelmæssigt. Tøm støvbeholderen eller udskift posen, og rengør filteret efter behov. Dette hjælper med at opretholde sugekraften og forhindrer, at støvsugeren bliver overbelastet.
  • Undgå overbelastning: Overbelastning af din støvsuger kan føre til skader på motoren eller andre komponenter. Undgå at støvsuge store genstande eller større mængder væske, da dette kan forårsage skader.
  • Beskyt ledningen: Ledningen er en af de mest sårbare dele af din støvsuger. Undgå at trække eller vride den unødigt.
  • Vedligeholdelse af filter: Støvsugere har et eller flere filtre, der skal rengøres eller udskiftes regelmæssigt. Følg producentens anbefalinger for at sikre, at dit filtersystem fungerer optimalt.
de-DE en-GB es-ES nl-NL da-DK

Copyright © 2024 Reoverview.dk