Guide til vedligeholdelse af støvsuger

Opdateret:
19. april 2024
Guide til vedligeholdelse af støvsuger

Hvordan vedligeholder du din støvsuger og hvilke dele skal løbende udskiftes? Det gennemgår vi i denne artikel.

Om vedligeholdelse af støvsugere

Der er stor forskel på, hvor ofte en støvsuger bør vedligeholdes fra husholdning til husholdning. I husholdninger, hvor hjemmet bliver hurtigt beskidt eller, hvor der er kæledyr, kræver støvsugeren typisk mere hyppig vedligeholdelse.

Vedligeholdelse af støvsuger

Herunder gennemgår vi de dele der løbende skal vedligeholdes ved en støvsuger.

Oversigt

Del Vedligeholdelse Udskiftning
Pose eller støvbeholder Tømmes eller udskiftes, typisk når de er 3/4 fyldt op. Rengør samtidig støvsugeren indvendigt. Når støvposen er 3/4 fuld.
Motorfilter Efter producents anvisning. Efter producents anvisning.
Udblæsningsfilter Efter producents anvisning. Efter producents anvisning.
Slange og rør Fjern hår og skidt, især ved tilstopning. Hvis der er revner eller huller.
Mundstykke og børste Fjern hår og skidt. Hvis børstehår eller øvrige dele er slidt ned.
1

Pose eller beholder

Hvis du har en støvsuger med pose, skal posen løbende udskiftes. Hvor ofte du skal skifte støvsugerposen kan være meget varierende fra husholdning til husholdning. Det afhænger i høj grad af, hvor stort dit hjem er, hvor hurtigt det bliver beskidt, hvor stor støvsugerposen er, om du har kæledyr mv. Nogle støvsugere er bygget med indikator, der viser, når posen er fyldt og skal udskiftes.

Hvis du har en poseløs støvsuger, skal beholderen løbende tømmes, når den er fyldt op.

Sørg for at få støvsugeren tømt inden posen bliver overfyldt, da dette vil belaste motoren unødvendigt og reducere sugestyrken.

Vedligeholdelse: Når du skifter støvsugerposen eller tømmer støvbeholderen, er det en god ide at få fjernet støvet inde i selve støvsugeren med en let fugtig klud.

2

Filter

Om: Alle støvsugere er bygget med filtre, der sørger for at beskytte motoren mod støv, samt sørger for at indkapsle partikler. Der er stor forskel på filtrene hos støvsugere, og det er derfor altid en god ide, at tjekke producentens anbefalinger om det specifikke filter, din støvsuger har. Nogle støvsugere er bygget med en indikator, der viser, når støvsugerfilteret skal udskiftes.

Hvordan vedligeholder jeg filteret? Nogle filtre er vaskbare og disse kan rengøres ved at blive skyllet under rindende vand og herefter tørres i minimum 24 timer før de sættes i støvsugeren igen.

Andre filtre tåler ikke vask og ved disse bør du i stedet blidt banke støvet af.

Hvor længe holder filteret? Der er stor forskel på støvsugeres filtre. Nogle støvsugere er udstyret med filtre der varer hele produktets levetid, mens andre skal udskiftes hver 6-12. måned.

3

Mundstykke og børste

Mundstykkerne og børsterne skal løbende rengøres for hår og snavs. I husholdninger med langhåret personer eller med kæledyr skal dette typisk gøres oftere.

4

Slange og rør

Hvis slangen eller røret bliver tilstoppet, skal det rengøres. En tilstopning belaster motoren unødigt og reducerer sugekraften.

Hvorfor kan min støvsuger ikke suge?

Der kan være forskellige årsager til, at din støvsuger ikke suger ordentligt. Her er nogle af de mest almindelige årsager:

  • Tilstopning: En af de mest almindelige årsager til manglende sugeevne er tilstopning. Støvsugeren kan være tilstoppet med snavs, hår, støv eller andet, der blokerer luftstrømmen. Tjek slangen, rør, børster og filtre for tilstopninger, og fjern dem om nødvendigt.
  • Filtre: Filtreringssystemet i din støvsuger kan være tilstoppet eller beskidt, hvilket kan begrænse luftstrømmen og sugeevnen. Rens eller udskift filtrene regelmæssigt i henhold til producentens anbefalinger.
  • Støvbeholder eller pose: Hvis din støvsuger har en støvbeholder eller pose, der er fyldt, kan det reducere sugeevnen. Tøm støvbeholderen eller skift posen, hvis den er fuld.
  • Beskadigede eller slidte dele: Slidte tætningsringe eller andre dele i støvsugeren kan reducere dens effektivitet. Inspektion af disse dele og udskiftning af dem om nødvendigt kan løse problemet.
  • Slange eller rør: Hvis støvsugerslangen eller rørene er revnet, beskadiget eller tilstoppet, kan det påvirke sugeevnen. Kontroller slangen og rørene for eventuelle problemer og reparer eller udskift dem om nødvendigt.
  • Indstillinger: Nogle gange kan sugeevnen påvirkes af indstillingerne på din støvsuger. Kontroller, om der er forskellige indstillinger, der kan justeres for at øge sugeevnen.
  • Motorproblemer: Hvis motoren i din støvsuger ikke fungerer korrekt, kan det påvirke dens sugeevne.

Skal jeg få min støvsuger repareret?

I 2018 foretog Stiftung Warentest en undersøgelse af levetiden for støvsugere. I undersøgelsen kommer de frem til, at det kun kan betale sig at få sin støvsuger repareret af en fagmand de første 4 år, herefter kan det bedre betale sig at købe en ny.

Du kan læse rapporten her.

de-DE en-GB es-ES nl-NL da-DK

Copyright © 2024 Reoverview.dk